Про жовту чаплю

  • -

Про жовту чаплю

Серед птахів, що гніздяться на території Нижньодністровського НПП, дуже цікавим видом для вивчення є жовта чапля.

Вид зимує на узбережжі Середземного моря в Європі та Африці. В Україну прилітає у квітні-травні. Після прильоту птахи тримаються в місцях, багатих їжею, але недалеко від місць гніздування. У межах Парку годуються переважно на Білому озері.

У весняному оперенні самець і самка забарвлені однаково. На голові, волі й спині пера видовжені, ланцетоподібні. Чуб у самців трохи довший, ніж у самок. Верх голови й шиї жовті з поздовжніми тонкими майже чорними смугами на краях опахал. Спина забарвлена в рожево-винний колір. Горло біле. Низ шиї, воло та груди вохристі. Черево біле. Крила й хвіст білі з жовтуватим відтінком. Стрижні першорядних махових у першому шлюбному вбранні бурі. Дзьоб чорний, при основі блакитно-жовтий. Гола шкіра навкруги очей та вуздечка зеленкуваті. Ноги буруваті з жовтими підошвами. Райдужна оболонка очей жовта. Це оперення птахи носять з березня по липень. У зимовому оперенні видовжені пера на голові, волі й спині відсутні. Верх та боки голови бурувато-вохристі. Спина бура, поперек білий. Голова, шия, воло в поздовжніх темних смугах, утворених темною облямівкою на перах. Решта оперення біла. Це оперення птахи носять протягом грудня-січня.

Гнізда розміщують в колоніях інших птахів (малої чепури, сірої чаплі, квака) на деревах, кущах або в очереті. Матеріалом для гнізда служать тоненькі сухі гілочки та листки дерев або кущів, а в заростях очерету — рогіз та очерет. Маленькі гнізда чаплі мають вигляд перевернутого конуса, тому їх легко впізнати з-поміж інших. У кладці найчастіше 4-5 яєць. Насиджують обидва птахи з пари протягом 24 днів, змінюючи один одного один раз на добу. Поява перших пташенят зазвичай відбувається на початку червня. Поки пташенята малі, один з батьків залишається з ними, коли ж вони підростуть і почнуть вилазити з гнізда на гілки, обидва птахи літають здобувати їжу.

Молодий птах схожий на птахів у зимовому оперенні, але смуги темно-бурі, стрижні та зовнішні опахала махових бурі. Райдужна оболонка блідо-жовта.
Після вильоту птахи залишають колонію і тримаються зграйками біля місць годівлі аж до відльоту, що триває з середини серпня до кінця вересня. Під час перельоту тримаються зграйками до 12 особин, зрідка поодиноко.

У 80-тих роках минулого століття чисельність цих птахівна Дністрі була досить значна (декілька сотень) і трималася майже на одному рівні. Але протягом останніх років ситуація змінюється і зараз тут налічується не більше 50-ти особин. Чисельність жовтої чаплі скорочується через негативний вплив на гідрологічний режим річки Дністровських ГЕС, цвітіння водойм, посилення фактору неспокою, а також браконьєрство.

Чапля жовта охороняється Червоною книгою України (статус – рідкісний), Бернською конвенцією та Директивою ЄС про захист диких птахів.

Кравченко Лілія,
провідний фахівець відділу еколого-освітньої роботи

Фото Ю. Тернової