Синиця чубата – пташиний символ 2021 року

  • -

Синиця чубата – пташиний символ 2021 року

Дорогі птахошанувальники! Просимо привітати пташиний символ 2021 рокусиницю чубату. Маленьку спритну пташку родини синицевих з виразною зачіскою.

Синиця чубата

Синиця чубата (лат. — Lophophanes cristatus, анг. — Crested Tit), автор фото Дмитро Комаровський

Теоретично синиця чубата в межах Нижньодністровського НПП може бути зареєстрована лише у міграційний період, але ми не можемо не привернути вашу увагу до цього дивовижного виду!
Особисті дані пташки:
♦ Безпомилково ви можете впізнати птаха завдяки своєму маленькому гребенцю чорно-білого пір’я. Кольорові відтінки забарвлення – сірувато-бурий, чорний, білий, коричневий, оливковий. У молодих птахів «чуб» менший, іноді ледь помітний.
♦ Маленька синиця. Довжиною тіла близько 12 см, важить 10-13 г.
♦ Пісня складається з мелодійних коротких трелей, поклик високий «ці-ці-чрр-чрр». Послухати багато записів можна за посиланням ось тут.
♦ Мешканка хвойних лісів. В Україні поширена в лісовій і лісостеповій смузі, а також у Карпатах. На території Європи, синицю чубату можна зустріти у Центральній Європі та Скандинавії, на півдні цей птах живе вкрай рідко.
Осілий птах. Менше інших родичів-синиць схильна до сезонних переміщень.
Уникає близького сусідства з людиною.
♦ Період гніздування розпочинається досить рано порівняно з іншими синицями — наприкінці березня початку квітня.
Пари влаштовують домівку в дуплах. Зазвичай налічується 5-8 яєць у кладці.
♦ Взимку на верхівках дерев часто утворює спільні групи з золотомушками і синицями чорними.
♦ Раціон харчування змішаний, залежить від сезону. Синиця чубата неабияка господиня. Пташка робить запаси для подальшого використання протягом всього року. Це насіння сосни навесні, а личинки молі, гусені, павуки восени. Запаси ховає у тріщинках кори, серед лишайників. Зроблені їстівні сховища допомагають пережити морози не лише їй, а й іншим видам, зокрема синиці великій.
♦ Щільність синиці чубатої у старих соснових лісах приблизно в 10 разів більша ніж у молодих соснових насадженнях. Лишайники на старих деревах можуть бути однією з причин цього. Їми харчуються комахи, які в свою чергу є здобиччю для синиці чубатої.
♦ Останнім часом популяція синиці чубатої стрімко знизилася, це відбувається через зменшення лісових ділянок, які піддаються вирубці.
♦ Синиця чубата – рятівник хвойних лісів. Вона знищує шкідливих комах, які руйнують дерева. Задля пошуку їжі птах пролітає багато годин і оглядає практично кожне дерево, шукаючи яйця комах і личинок.

Текст взято з публікації Українського товариства охорони птахів